In Flanders fields museum

Het In Flanders Fields Museum in Ieper biedt een fascinerende kennismaking met de gebeurtenissen die plaatsvonden tussen 1914 en 1918. U ziet originele films van de verwoeste stad en de slagvelden rondom Ieper, je kunt luisteren naar liedjes uit deze periode, je kunt de gedichten en verhalen beluisteren en persoonlijke getuigenissen van vier jaar oorlog ervaren.
De kerst wapenstilstand van 1914, de eerste gasaanval , de ervaringen van de soldaat in niemandsland, het werk van de militaire ziekenhuizen, en de wederopbouw na de oorlog zijn allemaal duidelijk en ontroerend in beeld gebracht. Een bezoek aan dit moment is zeker de moeite waard, en is tevens informatief. Achtergrond informatie over de belangrijkste figuren en gebeurtenissen wordt aangeboden via de eenvoudig te gebruiken, touch-screen computers.

In Flanders fields museum, Lakenhallen.

Foto Sjef Dirks.

Ondanks het feit dat het In Flanders Fields modern is, behoudt het respect en empathie voor wat er gebeurd in het verleden. Speciale nadruk wordt gelegd op de rol van gewone mannen en vrouwen in de zogenaamde 'oorlog die alle oorlogen beëindigd'. Speciale kaarten biedt bezoekers de mogelijkheid om het lot van echte mensen te volgen - vaak tot hun tragische einde. Sinds de opening, op 25 april 1998, hebben meer dan een miljoen bezoekers het In Flanders Fields museum bezocht. In 2000 werd het museum bekroond met de prestigieuze Raad van Europa Award voor zijn innovatieve en menselijke benadering van de verschrikkingen van de oorlog.

In Flanders fields museum, Lakenhallen, Grote Markt 34, 8900 Ieper.

Belgisch monument Ieper.

Archief: Sjef Dirks

Vlak bij het In Flanders fields museum, op het A. Vandepeereboomplein in Ieper, is het Belgisch monument te bewonderen.

Belgisch monument Ieper.

Foto: Sjef Dirks.

Dit mooie monument herdenkt de inwoners van Ieper die zijn omgekomen of vermist in de Eerste en Tweede Wereldoorlog