Ieper

Willen de Duitsers de Franse kanaalhavens bereiken, dan moeten ze hiervoor de oude lakenstad Ieper innemen. De hoogte rond Ieper en in het Heuvelland zijn van strategisch groot belang. Wie de hoogtes bezit, kan zich beter verdedigen, kan zijn artillerie beter richten en kan de "vijand" beter in de gaten houden. Vandaar dat de stijd er heftig is en blijft. De Ieperboog is als een Engelse bult in Duits gebied. Intussen hebben zich duizenden Engelsen als vrijwiller gemeld. Het Belgische leger beveiligt de sector vanaf Nieuwpoort, over Diksmuide tot aan het kanaal naar Ieper, dan nemen de Britten over tot een stuk in Franrijk en vervolgens de Fransen zelf van Picardië tot aan de Zwitserse grens.

Ansichtkaarten die tonen hoe Ieper door de Duitsers verwoest werd.

Archief Sjef Dirks.

De 1ste Slag om Ieper vindt plaats van 19 oktober tot 22 oktober 1914. De Lakenhallen branden en de vernieling van Ieper is ingezet. Na die slag begint de stellingoorlog en valt het front stil. De Ieperboog, een Engelse uitstulping in Duits gebied is geboren.
In de lente van 1915, (2de Slag bij Ieper van 22 april tot 25 mei 1915), proberen de Duitsers opnieuw bij Ieper door te breken. Ze veroveren Hill 60 Op 22 april 1915 gebruiken de Duitsers voor het eerst chloorgas. De Engelsen trekken zich een paar kilometer terug maar nergens is een doorbraak. In september gebruiken de Engelsen bij Loos chloorgas.

Ansichtkaarten die tonen hoe Ieper door de eigen bevolking weer werd opgebouwd. Dit tegen de wil van Churchill in die er een permanente ruine van wilde maken.

Archief Sjef Dirks.

De 3de Slag bij Ieper voltrekt zich tussen 31 juli en 10 november 1917. De Mijnenslag rond rond Wijtschate op 7 juni 1917 doet de aarde beven, toen 19 dieptemijnen tot ontploffing komen. Het is de voorloper tot de 3de Slag bij Ieper.
In augustus volgt de Slag om Passchendaele De slag wordt een regelrechte ramp. De Engelse artillerie vuurt 107.000 obussen op de Duitse linies. af. Mede door de vele regen wordt het terrein een modderbrij. In 4 maanden tijd boekt men een terreinwinst van 8 kilometer en verliezen de Engelsen zowat 400.000 man aan doden, gewonden, vermisten en krijgsgevangen. De Duitsers hebben sterke bunkers gebouwd die niet te veroveren zijn. Passendale is een hel. Voor het eerst wordt in 1917 door de Duitsers mosterdgas gebruikt. Niet alleen worden de ademshalingswegen aangetast, maar ook de blaarvorming op de huid is een ware marteling.