Diksmuide

Aan het begin van de oorlog werd de stad Diksmuide in de as gelegd tijdens de Slag aan de IJzer. De Belgen streden naast de Fransen tegen de Duitsers die de zee wilden bereiken.

Het verwoeste station van Diksmuide.

Archief Sjef Dirks.

De IJzertoren en de Dodengang getuigen van die gevechten. Door het onderwater zetten van het gebied van de IJzervlakte lukte het om de Duitse opmars te stoppen.

Het IJzerfront ter hoogte van Diksmuide.

Foto Sjef Dirks.

Bij de IJzer bevindt zich de "Dodengang". Dit is een netwerk van meer dan een kilometer Belgische loopgraven en bunkers. De vesting lag noodgedwongen bovengronds omdat de soldaten in deze drassige gronden geen ondergrondse loopgraven konden aanleggen. Het was een van de gevaarlijkste Belgische stellingen, op amper 50 met van een Duitse bunker. De Dodengang werd voortdurend door Duitse sluipschutters scherp in het oog gehouden. Dankzij de "Dodengang" hielden de Belgische soldaten vier jaar lang stand tegen de Duitsers, die al in oktober 1914 de IJzer waren overgestoken.

Het bezoekerscentrum belicht aan de hand van kaarten, foto's, video's en objecten de situatie van alle deelnemende legers., de vernielingen in dorpen en steden, en het leven en de gevechten in de loopgraven.

Ansichtkaarten van de Dodengang in Diksmuide.

Archief Sjef Dirks.

Dodengang, IJzerdijk 65, 8600 Diksmuide.

Diksmuide. Kalvarieberg.

Archief Sjef Dirks.

Kalvarieberg te Diksmuide. Gedenkteken voor de soldaten die gevallen zijn aan de IJzer.