Bard Cottage Cemetery

Na de oorlog werden in België en Noord Frankrijk honderden begraafplaatsen aangelegd. De Duitsers en de Fransen brachten bij voorkeur de stoffelijke resten bijeen op grote begraafplaatsen. De Engelsen gaven er de voorkeur aan om juist te kiezen voor veel en kleine begraafplaatsen. Zo dicht mogelijk bij de plaats waar de soldaten gesneuveld waren. In België tellen we 378 begraafplaatsen en in Franrijk bijna 1000.
Een voorbeeld van zo'n begraafplaats in België is Bard Cottage Cemetery.

De ingang van Bard Cottage Cemetery.

Foto Sjef Dirks.

De begraafplaats wordt omgeven door een meidoornhaag. Rondom de begraafplaats staan eiken. Bij alle graven zijn bloemperken aangelegd. De 'Stone of Remembrance' aan straatzijde wordt geflankeerd door 2 bakstenen toegangsgebouwen. Elke begraafplaats heeft een registerkastje.

Rondom de begraafplaats staan eiken.

Foto Sjef Dirks.

'Bard Cottage' was de naam van een boerderij, gelegen tussen de huidige begraafplaats en het kanaal Ieper-IJzer, nabij een brug die 'Bard's Causeway' genoemd werd. De eerste begravingen gebeurden in juni 1915. De begraafplaats zou tot oktober 1918 gebruikt worden. Na de wapenstilstand werden nog 46 graven toegevoegd. In het totaal liggen er 1643 doden begraven, waarvan er 40 niet geïdentificeerd konden worden.

Het 'Cross of Sacrifice' staat achterin.

Foto Sjef Dirks.

Ansichtkaarten van diverse begraafplaatsen in de Westhoek.

Archief Sjef Dirks.

Bard Cottage Cemetery is gelegen langs de N369 (Diksmuidseweg), op grondgebied Boezinge, nabij Ieper.